Kratki w samochodach zostaną nawet do końca roku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ktm
    Classic
    • 2007
    • 11

Zamieszczone przez 4x4BKF
    Ja zamontowałem niemal na stałe. W jednej z zaślepek wywierciłem otwory i skręciłem razem z uchwytem nawigacji odpiętym od przyssawki, w sąsiedniej zaślepce wywierciłem otwór do wyjścia wtyczki zasilającej, zasilacz/ładowarkę zmodyfikowałem dolutowując w jej środku przewody "+" i "-" które na specjalne spinki zostały wpięte w instalację. Napięcie jest podawane równocześnie z włączeniem zapłonu, więc ładowarka na postoju nie pobiera prądu.
    Najważniejszy cel został osiągnięty, w okolicy lewarka od biegów nie ma żadnego kabla, nawigacja jest raczej niewidoczna dla wandali, da się ją obsługiwać nie odrywając ręki od lewarka zmiany biegów... Samo urządzonko można wypiąć i schować pozostawiając uchwyt i kabel zasilający na miejscu.
    Szacun ...
  • Iron
    Rider
    S_OCP Member
    • 2006
    • 281

Bardzo dobra wiadomość dla osób które chcą kupić nowy samochód na firmę.
    Do końca roku prawdopodobnie nie będzie zmiany ustawy VAT.

Szczegóły: Kratka do końca roku

Oczekuje:
    Superb III L&K 2.0 TSI 280KM 4x4 DSG - niedługo będzie

Obecnie:
    Citigo Style ASG
    Kymco Downtown 300i ABS

Komentarz

• Jac_ek
      RS
      • 2009
      • 1733

Upsss chyba coś się może zmienić

Fiskus z niecierpliwością czeka na zielone światło KE dla ograniczenia prawa użytkowników aut z kratką do odpisu podatku VAT.

całośc TU
      - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• arci9
        RS
        • 2004
        • 2007

ciekawe czy po zniesieniu kratki bedzie możliwość odliczenia vatu od rat , oczywiście dla leasingów już trwających?

Komentarz

• gachul
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 852

Zamieszczone przez arci9
          ciekawe czy po zniesieniu kratki bedzie możliwość odliczenia vatu od rat , oczywiście dla leasingów już trwających?
          wątpie...

gachul

czarniutka dwulitrowka combi elegance...była...jest... dwa litry brąz mocca combi platinum

Komentarz

• Jac_ek
            RS
            • 2009
            • 1733

Zamieszczone przez gachul
            wątpie...
            no ale tam nie ma słowa o podatku VAT od raty leasingu tylko o podatku VAT od paliwa.

Jest jeszcze trochę czasu - zresztą znam takich co kupują na allego małą ciężarówkę stawiają pod firmą i równo wszyscy na nią tankują i odliczają VAT od paliwa - taka polska właśnie

Komentarz

• _tm_
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 2333
              • Superb III (3V3)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CDAA 1.8 TSI 160 KM
              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez gachul
              Zamieszczone przez arci9
              wątpie...

http://motoryzacja.interia.pl/wiadom...kratka,1490676
              "Warto przy okazji dodać, że Ministerstwo Finansów zamierza zaproponować przepisy przejściowe, które umożliwią odliczanie 100% kwoty VAT zawartej w ratach leasingu operacyjnego przez tych przedsiębiorców, którzy podpiszą umowę leasingu jeszcze przed wejściem w życie ograniczeń, przez cały okres trwania takiej umowy.

Nie dotyczy to jednak paliwa. Tutaj wszyscy podatnicy posiadający samochody z kratką stracą możliwość odliczania VAT z chwilą wejścia w życie przepisów, które zamierza wprowadzić rząd."

Źródło: http://artelis.pl/artykuly/16379/kie...hodow-z-kratka
              S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
              Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
              -------------------------------------------------------------------------
              O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
              O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
              O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratoRS
                • 2004
                • 25757
                • Audi

A czy auta typu ciezarowy VAN (Panda) albo takie Pick-Upy jak Fiata Strada tez straca taka mozliwosc ?? Tam jest wbite obecnie w dowod VAT-1 albo inny opcja, czy te obecne osobowki z kratka tez maja taka adnotacje w dowodzie :?:
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Jac_ek
                  RS
                  • 2009
                  • 1733

Zamieszczone przez Maicroft
                  Tam jest wbite obecnie w dowod VAT-1 albo inny opcja, czy te obecne osobowki z kratka tez maja taka adnotacje w dowodzie
                  Bardzo przepraszam ale ja w dowodzie w pozycji [rodzaj pojazdu] mam napisane -> "Samochód Ciężarowy"

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratoRS
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Zamieszczone przez Jac_ek
                    [rodzaj pojazdu] mam napisane -> "Samochód Ciężarowy"
                    Ta adnotacja to faktycznie zmienia sie w tych osobowkach z kratka jak wiatr zawieje - ja znam 3 wersje: samochod ciezarowy, samochod uniwersalny, samochod osobowo-ciezarowy
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Jac_ek
                      RS
                      • 2009
                      • 1733

Zamieszczone przez Maicroft
                      samochod osobowo-ciezarowy
                      to mam wpisane w ubezpieczenie

Nie chce zaczynać kolejnej dyskusji - ale takie odliczenia powinny być na wszystkie samochody firmowe, bez względu na ich rodzaj, a tak to się tworzy jakieś paranoje z kratką w Cayenne, Q7 itd... ostatnio był taki artykuł o tym jak się kojarzy prywatny przedsiębiorca większości ludzi w różnych państwach, wniosek był taki: na zachodzie bohater dający miejsca pracy itd.. a w PL przedsiębiorca to złodziej, kanciarz, oszust...

Komentarz

• adamza
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 174

W samochodach posiadających wpis do dowodu VAT -1 do 4 nic się nie powinno zmienić ponieważ będą spełniać przepisy zawarte w ustawie o VAT czyli przestrzeń ładunkową powyżej 50% przestrzeni użytkowej pojazdu oraz mają ładowność większa niż 500 kg.

Jak dla mnie zmiana przepisu jest idiotyczna i zamiast plusów będzie miała więcej minusów poprzez wzrost kosztów prowadzenia działalności gospodarczej no ale to nasza Polska rzeczywistość
                        jest

było

Komentarz

• arci9
                          RS
                          • 2004
                          • 2007

,
                          Zamieszczone przez _tm_
                          "Warto przy okazji dodać, że Ministerstwo Finansów zamierza zaproponować przepisy przejściowe, które umożliwią odliczanie 100% kwoty VAT zawartej w ratach leasingu operacyjnego przez tych przedsiębiorców, którzy podpiszą umowę leasingu jeszcze przed wejściem w życie ograniczeń, przez cały okres trwania takiej umowy.
                          jakaś iskierka, moja ksiegowość mówi, że do tej pory po zamianie przepisów tak było, i dla takiego założenia poczyniam zakup

Komentarz

• Martinez
                            L&K
                            • 2004
                            • 1366
                            • Audi

Zamieszczone przez Jac_ek

Bardzo przepraszam ale ja w dowodzie w pozycji [rodzaj pojazdu] mam napisane -> "Samochód Ciężarowy"

To nie ma najmniejszego znaczenia gdyż określenie samochód ciężarowy ma różne definicje dla różnych organów państowych. Zgodnie z tym różne definicje samochodu ciężarowego są w:
                            - ustawie o ruchu drogowym
                            - ustawie o podatku dochodowym
                            - ustawie o podatku VAT

Co więcej w tej sytuacji prawo zadziała wstecz. Nabywając w danym momencie auto podatnik nabył prawo do odliczeń podatkowych (VAT od paliwa). W pewnym momencie trach okazuje się że prawo to podatnik utracił. Co więcej jest to po prostu bandytyzm gdyż np w sytuacji w której podatnik nie ma możłiwości sprzedania samochodu który nie spełnia nowych przepisów i zakupienia nowego spełniającego wymogi (np auto jest w leasingu operacyjnym i nie minęły jeszcze 2 lata) jest narażony na straty gdyż koszty prowadzenia działalności rosną o nieodliczalny VAT. Co w skrajnej sytuacji może doprowadzić firmę do bankructwa.
                            Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                            teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                            czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• arci9
                              RS
                              • 2004
                              • 2007

Zamieszczone przez Martinez
                              Co więcej jest to po prostu bandytyzm gdyż np w sytuacji w której podatnik nie ma możłiwości sprzedania samochodu który nie spełnia nowych przepisów i zakupienia nowego spełniającego wymogi (np auto jest w leasingu operacyjnym i nie minęły jeszcze 2 lata) jest narażony na straty gdyż koszty prowadzenia działalności rosną o nieodliczalny VAT.
                              Martinez, ale w przypadku leasingu operacyjnego piszesz o Vacie od paliwa?Bo przecież od auta odliczasz chyba od razu, w dodatku musisz przy zawieraniu umowy leasingowej wpłacić sam cały Vat (przynajmniej jedna firma tak ode mnie chciala :roll: ).

Komentarz

• Martinez
                                L&K
                                • 2004
                                • 1366
                                • Audi

Zamieszczone przez arci9

Martinez, ale w przypadku leasingu operacyjnego piszesz o Vacie od paliwa?Bo przecież od auta odliczasz chyba od razu, w dodatku musisz przy zawieraniu umowy leasingowej wpłacić sam cały Vat (przynajmniej jedna firma tak ode mnie chciala :roll: ).
                                Nie, nie, nie po kolei. Są 2 "typy" leasingu:
                                - operacyjny - VAT odliczany jest od każdej FV wystawionej przez firmę leasingową (czyli w całym okresie). O ile jest to przedmiot od którego VAT można odliczać
                                - finansowy VAT naliczany jest na początku od całej wartości Umowy. Taki VAT owszem jest do odliczenia na początku jak przy zakupie za gotówkę. Firma leasingowa wystawia w tej sytuacji fakturę na początku na wartość całej Umowy a LB dostaje co miesiąc noty obciążeniowe. Tak przynajmniej jest w firmie w której rabotaju. Niestety w tym durnym państwie przepisy są tak konstruowane żeby urzednicy mogli je dowolnie interpretować więc nie dam sobie łba uciąć że inne firmy leasingowe robią identycznie.

Natomiast masz rację przykład który podałem dotyczył odliczania VATu od paliwa.
                                Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                                teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                                czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• cezaryaksum
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 126

odkopię temat gdyż coś z tym odliczaniem vatu miało się zmienić od nowego roku? Ktoś się orientuje jak to będzię wyglądać?
                                  Chciałbym odliczać vat od paliwa i potrzebuję kupić auto. Jakie było by najlepsze, że US nie mógł się przyczepić? Seicento van czy Żuk-oba powinny spełnić wymogi o vat-1.
                                  pozdrawiam

Komentarz

• bzyq_74
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 3467
                                    • Volkswagen
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

cezaryaksum, masz świeży topik: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=74304&start=0
                                    MARCIN
                                    Mój szkodnik

Komentarz

• SS
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 16209
                                      • Superb III (3V3)

A ja się już pogubiłem. Mam kratę od 2010r. i w dowodzie wbite N1. Czy od 1 stycznia będę mógł na starych zasadach (sprzed 2011r.) odliczać VAT z paliwa?
                                      Pisał Sebastian

Komentarz

Pracuję...